Защо боядисваме червени яйца на Велики четвъртък?

Великденското яйце от древни времена се смята за заредено с магическа сила и е сред основните християнски символи, олицетворяващи възкресението и зараждането на нов живот.

Хората са го слагали в дрехите, които обличат, за да бъдат силни и здрави. То е присъствало и в чеиза на момичето, което се е готвело да стане булка.

Традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или в събота преди Великден.

Някога яйцата са се боядисвали само червени заради легендата: Мария Магдалена казала на император Тиберий за възкръсването на Христос, като му поднесла кошница с яйца. Императорът взел едно в ръка и казал, че ако възкресението е истина, то яйцето ще почервенее. Така и станало – яйцето се обагрило в червено.

Когато започва боядисването, първото яйце трябва да е червено и с него се рисува кръстче върху челото на малките деца – за да растат здрави.

Черупки от червеното яйце някога са добавяли към храната на добитъка, заради вярването, че те имат магическа сила да дават здраве и енергия. Чукането с яйца има същото значение – ако държиш бияч, ще си здрав и силен през цялата година.

Още един от символите – пожеланието „Христос Воскресе – Воистина Воскресе“, което се изрича в първите часове на Великден, също е заредено с магия, според поверията, и носи вяра и радост, че започва ново начало.

Източник:

https://www.noviteroditeli.bg/

Край