Лазаровден и Цветница – традиции и обичаи

С настъпването на Лазаровден започваме отброяване на дните до Великден. Отбелязва се винаги в съботата преди Страстната седмица. Празнуваме този ден в чест на Свети Лазар, който е един от защитниците на християнската вяра.

С Лазаровден вярваме, че започва събуждането на природата. Традицията повелява да се откъснат върбови клонки, които да се поставят на входните врати на следващия ден, когато отбелязваме Цветница.

Празникът е вълнуващ за всички малки момичета и неомъжени девойки, които стават лазарки. Те обличат носии, плетат красиви венци, с които окичват косите си, а след това обикалят из домовете и пеят на стопаните песни за плодородие и здраве на семейството. Лазарките влизат в дома с обръщението: Ой, Лазаре, Лазаре…

Лазарките благославят всеки дом, който посетят за здраве, щастие и берекет, а в замяна стопаните ги гощават с празнична питка, яйца и пари.

На Лазаровден празнуват всички носещи имената Лазар (името означава “здраве”), както и производните Лазарин, Лазара, Лазарка.

На следващия ден, който е утрото на Цветница, лазарките правят ритуала „кумчене“ – пускат в река направените от тях върбови венци и следят, кой от тях ще пристигне първи.

„Според вярванията девойка, която не е лазарувала няма да си намери жених. Ергените пък трябва да отидат в дома на момичето, което обичат, за да поискат ръката й.

На Цветница жените закачат на вратите на дома върбови клонки и сплитат венче от вече осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. Когато изсъхнат не трябва да се изхвърлят.“

На този ден празнуват всички носещи име на цветя и произлизащи от названия на растения.

Източник: https://ilovebulgaria.eu/

Край