Вяра в България и в българското образование

Виолета Златкова е в трескава подготовка за кандидатстудентските изпити в УНСС, когато в началото на ноември 2019 г. научава, че тече Национално състезание за есе на чужд език в областта на международните икономически отношения, което може  да й осигури място в желаната специалност, както и стипендия за първата учебна година.

Виолета не се колебае дълго дали да вземе участие в конкурса, защото вече знае какво иска да учи – Международни икономически отношения – и е твърдо решена, че иска да учи в УНСС. Прави този избор още в 10. клас, когато вече знае, че иска да остане в България, за да изучи бакалавърска степен.  Преди това има колебания дали да замине за Холандия, но решава, че за нея ще бъде много по-благодатно да остане в България, вярва в образованието тук, а около нея има много успешни примери на възпитаници на УНСС, което я вдъхновява да избере него за първия си университет. 

Виолета няма много време – само около месец, преди да изтече срокът за участие в конкурса, затова се залавя за работа. Знае, че за да бъде есето й наистина успешно и да го напише по най-добрия начин, темата трябва да я вълнува и за щастие това се оказва така. Темата е „Бъдещето на България в световната икономика“. Виолета се вълнува от бъдещето на България и знае, че иска един ден да работи за развитието на страната си, затова темата допълнително я стимулира и вдъхновява. Отнема й около месец да направи проучване и две седмици, за да напише есето си на английски език.  На помощ й идват двама ментори – нейният преподавател г-жа Ирина Васева и г-н Петър Василев. 

Виолета не е наясно от самото начало за какво точно иска да пише, но е получила ценен съвет – да се концентрира върху това, което България вече има като ресурс. Това и благотворителността в училище й дават идея, която изключително много впечатлява журито на конкурса и  й осигурява прием, стипендия и адмирациите на останалите. 

В есето си предлага иновативна идея как България може да използва ресурси, с които вече разполага, което впоследствие да подпомогне страната в много направления. Идеята е да се реабилитират села в цяла България, в които вече няма жители (само около София има 5 ), да се реставрират къщи и да бъдат създадени условия, в които да се настаняват гости със сезонен наем. Идеята е услугата да бъде насочена към чуждестранни възрастни граждани, които са останали сами и нямат близки, които да се грижат за тях. Виолета предлага тези селища да имат медицинско обслужване, както и възможност за практикуване на различни занимания, свързани с българските традиции, и полезни занимания, които могат да се практикуват сред природата. 

По този начин тя вижда възможност за възраждане на много запустели региони в България, откриване на много нови работни места, както и шанс България да придобие позитивен имидж в световен мащаб. 

Виолета вижда със собствените си очи как самотата се отразява на възрастните хора и колко сили, щастие и надежда може да им вдъхне общуването с други хора, което я вдъхновява още повече за идеята. Вярва, че идеята може да създаде още много възможности, които да са в услуга на цялото общество. 

Виолета предава есето си на 14 декември, а две седмици по-късно получава обаждане, че то продължава във втори етап – интервю с проверяващите – преподаватели от катедрата по МИО. 

На интервюто  разбира, че идеята й е оценена като  една от най-добрите, а до втори кръг са били допуснати само 7 кандидати от общо 100.  

На 5 февруари се провежда тържествена церемония в УНСС за победителите, а Виолета вече официално може да си отдъхне, че целият процес по прием и кандидатстване вече е отминал за нея, защото е приета за първата си година в университет. Но не само това, наградена е със стипендия и получава поздравления от преподаватели, близки и приятели.

Виолета благодари на всички, които са я подкрепили, най-вече на своите ментори и на родителите си, които са повярвали в нея и са й вдъхвали кураж през целия път. И въпреки  че още й е трудно да повярва на успеха си,  е щастлива, че е направила близките си хора горди, а прекрасната емоция, която е изпитала,  ще остане като една от най-незабравимите.

Гордеем се с теб ,Виолета, и ти пожелаваме успех!

 

Край