Постижения

АКАДЕМИЧНИ

2018

През 2018 г. ЧЕГ „Проф. Иван Апостолов“ се нареди на второ място в страната с най-добър резултат от държавния зрелостен изпит по английски език – 2018 г.

През април 2018 г. Гимназията опразнува 25-години от създаването си.

Ученици от 8. клас взеха участие в годишната среща на Националния борд по туризъм и предложиха идеи за иновации в тази сфера.Поставиха акцент върху използването на интернет, онлайн маркетинг и реклама.

През март 2018 г. беше проведен форумът (Р)Еволюция „Новото българско училище“. Пред родители, преподаватели, мениджъри, предприемачи и представители от Столичната община и Район „Студентски“ учениците демонстрираха методологията, известна като „гъвкаво учене“ и „дизайн мислене“. Събитието постави на дневен ред въпроса за необходимите промени в образованието, за да отговаря то на изискванията на настоящето и бъдещето. Специален гост на събитието беше кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова.

През февруари 2018 г. Гимназията взе участие в образователния форум Oracle Academy в София Тех Парк. Представител беше Деян Дойков – предприемач и преподавател в гимназията, който презентира иновативната концепця за “Agile School”, по която учениците се обучават в момента.

2017

През септември 2017 г.  ученици от 11. м клас участваха в международната конференция „София-град на знанието“. Събитието имаше за цел да привлече вниманието на гражданите, бизнеса, администрацията, научните и образователните институции  върху нуждата от дигитализация и креативно използване на новите технологии в контекста на променящата се глобална икономика, както и да даде готови решения за използване на ресурсите по най-добрия възможен начин в полза на гражданите.

През учебната 2017/2018 г. Гимназията започна съвместна работа с Oracle Академия за интегриране на най-съвременните ИТ програми. Oracle Академия активно работи за развитието  на уменията в областта на  информационните и комуникационните технологии в България и насърчава преподавателите и техните ученици да участват в обучения по Java програмиране и база данни.

През учебната 2017 г. Гимназията стана училище посланик на Европейския парламент. Бяха избрани младши и старши посланици и беше създаден информационен кът.

Като част от проекта се проведе и състезателна игра „Ние сме Европа“. Пред гости от информационното бюро на Европейския парламент в България младшите посланици от 10. и 11. клас изнесоха презентации на английски език и участваха в куиз с въпроси на тема Европейски парламент и Европейски съюз.

Максин -Хелена Хараламбиев от 8. клас представи Гимназията на Националната олимпиада по английски език, проведена в Благоевград, и се класира на второ място.

През 2017 г. ученици се включиха в пролетния форум по дебати, организиран от ЧСОУ „Рьорих“ и Нов български университет.  Дискусията беше на тема „За и против разрешителния режим за иновативно обучение“.

2016

През октомври 2016 г. се проведе първото съвместно събитие на учениците от Гимназията и Началното училище, в което бяха представени идеите за училище, поколение и град на бъдещето. Под формата на предприемаческа игра на тема: „Поколение, училище и град на бъдещето“ учениците от гимназията, съвместно с деца от основното училище показаха своето иновативно мислене по отношение на бъдещето.

2015

През 2015 година ученици от 11. клас участваха в Програмата за международно оценяване на ученици – PISA 2015. Оценени бяха техните умения в три области: математика, природни науки и четене с разбиране. Нашите възпитаници се представиха отлично, като показаха резултати над средните както за нашата страна, така и за страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

От началото на учебната 2014-2015 година Гимназията, в партньорство с училища от Италия, Португалия, Турция, Чехия и Латвия,  работи по проект, финансиран по програма Еразъм+. Проектът цели развиване на предприемачески умения сред младите хора. От 11.01.2015 г. до 17.01.2015 г. училището беше домакин на ученическа и преподавателска мобилност, като в рамките на проекта бяха посетени различни предприемачески компании.

2014

Училищен комплекс „Азбуки” отвори врати през септември 2013г. като през 2014 г. посрещнахме и гимназистите от ЧЕГ „Проф. Иван Апостолов“ в новопостроената ни сграда. Комплекс „ Азбуки” е с РЗП над 5000 кв.м., разположена на площ от 7000 кв.м. Сградата предлага всички необходими за съвременно обучение помещения и специализирани кабинети, езикови кабинети, съоръжения за спорт – голям физкултурен салон, басейн , зали за спортни занимания, както и просторен двор.

За четвърта поредна година ЧЕГ „Проф. Иван Апостолов“ е единственото частно училище в страната, чиито възпитаници достигат до последния национален кръг на олимпиадата по английски език.

2013

Сандра Рангелова от 11. клас завоюва първото място на есенния математически турнир „Черноризец Храбър”, провеждан под научно-методическото наблюдение на екип от Института по математика и информатика при БАН. Тя показа най-висок резултат от всички единадесетокласници от гр. София.

2012

След оспорвана надпревара на регионалния кръг на викторината “EDUCATION OF THE FUTURE” QUIZ SHOW 2012 отборът на ЧЕГ”Проф.Иван Апостолов” дебютира и спечели заслужено първо място, оставяйки след себе си отборите ветерани на I АЕГ и II АЕГ София. Състезанието се провежда за 9-та поредна година в цялата страна, като отборите се състезават на английски език в 3 кръга.

2011

На проведената Национална олимпиада по гражданско образование (2011 г.) в гр. Правец, ученикът Борис Борисов от 12 кл. профил мениджмънт, стана лауреат. Той придоби правото да учи във Философския факултет на Софийския университет без приемен изпит.

Съветът на европейската научна и културна общност награди ЧЕГ ”Проф. Иван Апостолов“ за управлението на нови инициативи и налагане предимствата на съвременни модели в българското образование, за изпреварващо развитие в сектора и за утвърждаване на националното достойнство и авторитет с престижните отличия:

“Златна книга ” за принос в развитието на българското образование и “Златен печат ” за европейски мениджмънт в образованието.

Наградата беше връчена на 08.12.02010 г. на специално тържество.

Тя представлява значка във форма на отворена книга, която е изработена от 24-каратово злато в Монетния двор на България.  Присъжда се на обществено признати дейци в българската наука, култура и образование. Досега почетното отличие е връчено на над 180 авторитетни представители на българския научен и културен елит. Сред тях са Райна Кабаиванска, Силви Вартан, Валя Балканска, проф. Андрей Пантев, Георги Черкелов, Ставри Калинов, проф. Елена Кутева, проф. Николай Овчаров, проф. Марко Семов, Симфоничения оркестър на българското национално радио и др., както и на читалища, университети и училища.

Отличието “Златна книга ” дава на Гимназията статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на образованието наред с училища като Национален учебен комплекс по култура с Италиански лицей; Национално училище за музикални и сценични изкуства “Христина Морфова”, Национална гимназия за древни езици и култури и др.

С наградата “Златен печат“ за европейски мениджмънт в образованието Гимназията стана член на Съвета на европейската научна и културна общност .

Неда Узунколева, ученичка от 10. клас и Даниел Николов, преподавател по български език и литература, спечелиха трета награда на литературния и публицистичен конкурс на Public Republic, “Доброто в нас” в категория “Есе” — учител и ученик в тандем. Пълният текст можете да прочетете на сайта на списанието.

Трета награда на литературния и публицистичен конкурс на Public Republic “Доброто в нас” в категория “Есе”Отлично представяне на ЧЕГ „Проф. Иван Апостолов“ на олимпиадата по информатика в категория „Мултимедийно приложение“. Ученикът Веселин Витанов от 11. клас, профил Информационни технологии, получи 98 точки (от 100 възможни) с иновационния си проект „Фотографско портфолио“, с което се класира на национален кръг.

2011

През 2010 г. отбор на Гимназията се класира на Олимпиадата по свят и личност. Барбара Пейчинова е отличена с почетното звание Лауреат.

Отбор на гимназията се класира на 2-ро място на финала в гр. Мюнхен на международната интернет делова игра EMC CUP 2002 г.

СПОРТНИ

В нашето училище се отделя голямо внимание на спорта.  Развиваме както групови, така и индивидуални спортове. Нашите ученици имат възможност да избират между модулите по баскетбол, волейбол, лека атлетика, футбол и тенис на маса. Всяка зима се организира и „Ски училище” в Пампорово за всички любители на зимните спортове. За начинаещите се организира безплатен курс от наши преподаватели, които са и инструктури по ски и сноуборд. През годините Гимназията е участвала в много междуучилищни състезания по футбол, волейбол, тенис на маса, шах-мат, баскетбол. И досега преходната купа „Илия Мирчев“, наречена на името на един от най- големите български баскетболисти, е наше притежание. В състезанията по лека атлетика наши възпитаници са носители на множество златни, сребърни и бронзови награди в различните дисциплини.

2018

Асен Хавов от 11. клас се класира 2-ри на HOME MOUNTAIN BIKE CUP
Теодор Александров  от 9. клас спечели бронзов медал на Републикански шампионат по скейтборд
Лекоатлетически звезди на София 2018

Марина Хараламбова -бронзов медал на скок дължина
Николай Иванов-бронзов медал на 100 м. гладко бягане

Лекоатлетически звезди на София 2017
Петър Винаров -8. клас-сребърен медал на висок скок и финал на 100 м. гладко бягане
Марина Хараламбова-10. клас-бронзов медал на скок дължина
Александър Мушеков -8. клас-четвърто място на скок височина и финал на 100 м. гладко бягане
Теодор Ангелов-8. клас -пето място на скок дължина
Йоан Аврамов- 8. клас -шесто място на скок височина
Николай Иванов-10. клас -финал на 100 м.

Сребърни медали при момичетата и четвърто място за юношите от Градското първенство по Хандбал.

2016

Ученически игри 2016 Райнонно първенство
2-ро място за 8.-10. клас юноши – футбол
1-во място  за 8.-10. клас юноши – баскетбол
2-ро място за 8.-10. клас девоски – бадминтон
Район „Студентски“  Ученически игри

1-во място 8.-10. клас девойки - волейбол
1-во място 11.-12. клас юноши - волейбол
2-ро място 8.-10. клас юноши – волейбол
2-ро място 8.-10. клас юноши – баскетбол
2-ро място 8.-10. клас юноши – тенис на маса

2015

Турнир „Лекоатлетически звезди на София 2015“

Николай Иванов от 8. клас - бронзов медал на 400 м. гладко бягане

Александър Митинов, Владимир Христов, Марио Марков, Милен  – сребърни медали на щафета 4 x 100 гладко бягане

Марина Харламбова – 5 място на скок дължина

2014

Купа „Олимпия“ 2014 Ученически турнир

2013

Градско първенство по лека атлетика 2013

Бронзов медал на Васил Василев на скок дължина с резултат от 5 м 21 см.

Градско състезание по плуване „ЗА КУПАТА НА КМЕТА“

Сандра Рангелова – бронзов медал на 100 м. кроул и 4. място на 100 м. бруст

2012

Градско състезание по лека атлетика 2012 г.

Петър Недялков- сребърен медал на висок скок

Гергана Димитрова -сребърен медал на висок скок

2011

ГРАДСКО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА 2011 г.

Филип Гидионов – златен медал – тласкане на гюле

Петър Недялков – сребърен медал - скок на височина

Никол Кушева – сребърен медал на 200 м.

Гергана Димитрова – сребърен медал - скок на височина

Момичета щафета 4×100 – бронзови медали

2010

Никол Кушева  8. клас - бронзов медал на Градско състезание по лека атлетика, 200 м. гладко бягане

Петър Недялков  9. клас бронзов медал Градско състезание по лека атлетика, скок височина 9 м.

Филип Гидионов - бронзов медал Градско състезание по лека атлетика  - тласкане на гюле 10 м.

Второ място на турнира на частните училища по футбол за жени.

2009

Филип Гидинов 9. клас - сребърен медал на Градско състезание по лека атлетика, тласкане на гюле.

Ивайло Иванов 10. клас - сребърен медал на Градско състезание по лека атлетика, висок скок

Трето място (от 12 отбора) турнир на частните училища „Олимпия” по футбол.

2008

Симона Русева- сребърен медал на Градско състезание по лека атлетика, 200 м гладко бягане

Николай Митев - сребърен медал на Градско състезание по лека атлетика 1500 м бягане

Мартин Калпакчиев - бронзов медал на Градско състезание по лека атлетика, тласкане на гюле

Гергана Пейчинова - бронзов медал на Градско състезание по лека атлетика, тласкане на гюле

Първо място Ученически игри район Изгрев–футбол момчета 8.-10. клас

Първо място Ученически игри район Изгрев – волейбол 8.-10.

Първо място- Ученически игри район Изгрев- хандбал момчета 8.-10. клас

трето място -Ученически игри район Изгрев – баскетбол момчета 8.-10. клас

трето място -Ученически игри район Изгрев – баскетбол момичета 8.-10. клас

трето място -Ученически игри район Изгрев – волейбол момчета 8.-10. клас

трето място -Ученически игри район Изгрев – волейбол девойки 8.-10. клас

трето място -Ученически игри район Изгрев – волейбол юноши 11.-12. клас

трето място -Ученически игри район Изгрев – шахмат 8.-10. клас

2007

Второ място на Градското състеание по лека атлетика гр. София юноши (8.-10. клас)

Трето място на Градското състеание по лека атлетика гр. София девойки (8.-10. клас)

Първо място на Ученически игри район Изгрев – баскетбол девойки (8.-10.клас)

Второ място на Ученически игри район Изгрев – футбол юноши (11.-12. клас)

Второ място на Ученически игри район Изгрев – волейбол девойки (8.-10. клас)

Трето място на Ученически игри район Изгрев – футбол юноши (8.-10. клас)

Трето място на Ученически игри район Изгрев – волейбол юноши (11.-12. клас)

Трето място на Ученически игри район Изгрев – баскетбол юноши (8.-10. клас)

Най-добър играч на Турнир по минифутбол за ЧОУ отличен ученикът Николай Миланов; юноши -старша възраст

2006

Първо място на втора Национална спартакиада по стрийтбол за мъже - Албена

Второ място  на Ученически игри район Изгрев – баскетбол девойки (8.-10. клас)

Трето място на Ученически игри район Изгрев – баскетбол юноши (8.-10. клас)

2005

Първо място на Ученически игри район Изгрев – баскетбол момчета

Второ място на Ученически игри район Изгрев – баскетбол юноши

Второ място на Ученически игри район Изгрев – футбол юноши