Таня Попова с грамота за есе (прочетете есето)

Таня Попова от 9. клас взе участие в 14-тия Коледен национален литературен конкурс за есе на тема: „Дългият нос на Пинокио и ютюбърите“, организиран от Столична библиотека и Народно читалище „Света София 1997“. Поздравяваме Таня за инициативата и затова, че прие предизвикателството да разисква нестандартната тема. Нейното есе беше отличено с грамота! Пожелаваме още много творчески успехи и публикуваме текста.

 

“Дългият нос на Пинокио и ютюбърите”/ за връзката между дългия нос и фалшивите новини… или съвременен прочит на историята за Пинокио/ Какво е „Ютюб“? Въпрос, на който човек веднага би отговорил „‚Ютюб‘ е уебсайт за видео споделяне.“ Да, но той е повече от това. Това е един друг дигитален свят базиран на истини и лъжи, от които хората променят виждането си за реалния живот, и в някои случаи им зависи животът от тях. Като приказката ‚Пинокио‘, вкарва ни в свят, в който един живот зависи от казването на истината, а не на лъжата. След прочитането и повечето хора се замислят дали си струва да лъжем, не е ли по-добре да кажем истината и да понесем нейните последствия, колкото и да ни се струват страшни в нашите умове. Уви, тези мисли се забравят бързо, страха надделява над човека.

Ако „Ютюб“ беше дървена кукла като Пинокио и му растеше носа, всеки път когато излъже, но намалява, когато каже истината, кой знае колко щеше да му е голям носът. Вярно е, че има много истини в този сайт, но не по-малко са и лъжите. А тези лъжи се създават от двете най-използвани думи в днешно време „популярност“ и „богатство“. Всеки един от нас иска да бъде повече от друг. И търси хиляди начини да постигне това. Ютюб предоставя тази възможност, но от нея се възползват само смелите хора. Хората, които имат големи надежди, които смятат, че Ютюб е чакал тях цял живот. Създават акаунт, но там ги чака най-големият въпрос „Какво ще покажа на хората?“. Има случаи, в които някои от тях веднага се отказват, защото нямат идея какво ще правят занапред. Други отварят друга страница в интернет и търсят “Ютюб канали, най-известните теми.“ Прекарват часове, докато не намерят подходящата тема. Проверяват дали имат нужното оборудване, ако не-експериментират, за да вият как ще им се получи като за първи път. Аз лично минах през това, но не беше заради славата или парите. Исках да помогна на хората, да им говоря по различни теми, които ни засягат сега като новините. За жалост, спрях още на първия клип, разбрах че не е за мен.

Много от най-известните Ютюбъри градят каналите си на лъжи и малко истини. Мамят хората като сложат фалшиво заглавие и снимка. Например „Запознах се с John Legend”, на снимката те с вдигнат палец нагоре и някаква негова снимка, а в клипа се говори за съвсем различно нещо. Популярността и богатството могат да дръпнат човек в яма, от която няма измъкване. Но това е светът, в който живеем. Има така наречените „благородни лъжи“, които би трябвало да помогнат на човек по някакъв начин, но всъщност те просто забавят последствията, които ще се научат по-късно. Нито един Ютюбър няма да каже, че лъже за популярност и пари, напротив те ще кажат, че не го правят затова, а за съвсем различно нещо. Може би е редно тези хора да си припомнят приказката за Пинокио, да осъзнаят, че на лъжата са къси краката или в случая носът е голям. Да осъзнаят, че от лъжата може да зависи нечии живот, дори техния.

Радостна съм за хората, които честно градят каналите си и им пожелавам да продължават в същия дух, да не минават през историята на Пинокио и да получат поука от нея. Популярността и парите не са най-важните неща не света, всеки може да стане видим за останалите чрез други постижения.

Край