Призово място на олимпиадата по Свят и личност


Ученици на гимназия „Проф. Иван Апостолов“ от 12 клас:

Барбара Пейчинова,

Цветан Цветанов,

Габриела Кирилова и

Елена Пехливанова,


спечелиха 9 място от 40 отбора, участващи на националния кръг по Свят и личност в гр. Плевен, с проект „Без маска – лицето на моето поколение“.

По регламент на състезанието се награждават първите десет отбора, а за отличното представяне на проекта, ученичката Барбара Пейчинова е отличена с почитното звание Лауреат.


„Без маска лицето на младото поколение”  Барбара Пейчинова

„Преди няколко месеца един млад екип обедини усилията си, за да създаде проект,  носещ актрактивното заглавие „Без маска-лицето на младото поколение”.  Амбицирани, участниците в проекта си поставиха за цел да заснемат филм на социална тематика, в чийто център да поставят не друг, а младия човек. Ще се съгласите, че тийнейджърите са една необятна вселена, която колкото и да бъде изследвана, никога няма да бъде напълно опозната и винаги ще ни изненадва с нещо. Засягайки тема, която винаги ще бъде актуална, и която е невъзможно да бъде поставена в някакви рамки, задачата се оказа истинско предизвикателство. Но, кои все пак са тези, проявили инициативата да отразят младия човек „под светлините на прожекторите”? Може би ще ви изненадам като ви кажа, че това не са опитни журналисти и професионалисти от медийната сфера, а четирима ученици от гимназия  ЧЕГ „Проф. Иван Апостолов”, чиято мотивация, креативност и желание за работа бяха движещата сила, която основно им помогна да реализират проекта. И така беше създаден филм от млади хора, насочен към младите хора. А кое даде старт на цялата тази идея, какво се корени в нея и до какво доведе тя?

Всекидневно човек е принуден да прави избор и да взема решения, които предопределят бъдещето му. А бъдещето е последствие от това, което всеки от нас избира да направи днес. Съдбата ни зависи от ценностите, които ръководят нашите решения. А решението какво ще извърши човек днес, зависи от културата и съзнанието му, които е изградил благодарение на семейството си и заобикалящото го общество. Хората, които правят този решаващ избор и градят утрешния ден, сме ние-младото поколение. Младото поколение сме продукт и на миналото, и на настоящето. Ние сме и синоним на бъдещето. Така както нашите предци и ние  имаме основна мисия-да оставим отпечатък през утрешния ден, създавайки поколение. А какви всъщност сме ние тези, на които предстои да съзиждат утрешния ден? Какви са нашите морал, етика и култура, които ще наследим и ще предадем на следващото поколение? Ще ни помогнат ли да създадем един по-добър свят или напротив, ще разрушим създадените вече устои?

Чрез проекта „Без маска-лицето на младото поколение” се опитахме да свалим маската, която обществото „налага” на младия човек, опитахме се да покажем младия човек в различните му проявления,  него като отражение на заобикалящия го свят.   Бунтар или примиренец? Човек с поглед устремен към бъдещето или апатичен и незаинтересован от случващото се подрастващ? Някой, който има отчаяна нужда от внимание или объркан и несигурен в себе си човек?

„Надникни отвъд моята маска, в душата ми!”, беше призивът на нашия филм, чрез който се опитахме да отговорим на въпроса дали съществува такава бариера, която поставя младият човек пред себе си и каква е причината за това. А дали сме успели?

Всекидневно младият човек е гледан през десетки очи. Тези на родители, учители, приятели, съседи, познати… Но могат ли те да го видят по начина, по който го прави техният връстник, могат ли да съпреживеят емоциите и да вникнат в проблемите му? Зададохме си тези въпроси и още много други и така се роди филмът от младите хора за младите хора. Обърнахме се към тях с целта да им дадем теми за размисъл, да пробудим съзнанието им и да ги подтикнем да се вгледат в самите себе си. Призовахме и обществото да ни изслуша и само да прецени ситуацията.

Започнахме работата си по това домашно от една идея, преминхаме през трудните етапи на реализация, събирайки материал от над 2 часа и 30 мин и стигнахме до очаквания резултат, представяйки готовия продукт-филм с главно действащо лице младият човек. Първото прожектиране на филма се случи на олимпиадата по Свят и личност 2010 в Плевен,на която си извоювахме 9-то място от 40 отбора, и която олимпиада  със сигурност ще остане незабравим спомен от ученическите ни години. Десетте минути, толкова продължава нашият филм, едва ли могат да изчерпат всички въпроси, които си зададохме в хода на работата и чиито отговори продължаваме да търсим. Защото задачата, която си поставихме се оказа амбициозна  и темата има нужда от продължение. Но това, с което се гордее нашият екип, е че накарахме връстниците си да се замислят, че пораждахме дискусия всеки път, когато прожектирахме филма.

Замисляли ли сте се как нещо дребно днес, може да се превърне от изключително значение утре? Може би и с посланието на нашия филм ще стане така, защото той съдържа в себе си нещо повече от кадри, той съхранява в себе си частица от личностите, с който се срещнахме, и които избраха да споделят с нас вижданията си, да изразят смело индивидуалността си. Проектът ще запази в себе си и любовта, която вложихме, докато го изготвяхме.

Ние те призовахме:

„Надникни отвъд моята маска, в душата ми!”

А ти направи ли го?


Барбара Пейчинова