Skip to main content
“Страната ни има много голям напредък в зеления си преход. Има все повече хора, които се движат с електрически тротинетки и автомобили, а това може само да ни радва, защото България се ориентира към едно по-добро и чисто бъдеще. Много държави като Нидерландия например са преминали към използването на велосипеди като основен източник на придвижване и това е възможно и у нас. В тази връзка “умните” градове също могат да бъдат лесно развити. Чрез технологиите, които ежедневно напредват със страшни темпове, мислим, че и България е в състояние да постигне “умен” град и то скоро. Това коментираха Катрин Иванова и Слав Бояджиев, ученици в предаването “Made in Green” с водеща Роселина Петкова.

Иванова и Бояджиев работят по зелен проект, като в ефира на предаването двамата разказват за създаването на колело, зареждащо няколко устройства чрез динамо. Продуктът е разработен миналата година, а през тази те имат идеята да го надградят чрез интегрирането на изкуствен интелект, като с помощта на сензори се стремят колелото да може да измерва пулс и да разполага с “clash detector” в случай на падане или препятствие на терена.

Според учениците най-големите предизвикателства пред младите при стартирането на зелен стартъп са именно страхът от провал и финансирането на идеите им. В тази връзка Бояджиев разказва, че средства за развитието на тези идеи се набират чрез инвеститори и неправителствени организации.

“Най-важното нещо, което би накарало инвеститорите да инвестират в нас, би било това, че ние се стремим към един по-добър свят, към бъдещето. В момента тече проект “Зелена Европа”, според който до 2050 г. тя трябва да премине на зелена енергия и смятам, че ние сме бъдещето на този проект.”, изтъква Слав Бояджиев.

“Имаме 2 провалени идеи за момента… Щастлива съм за тези 2 провала, защото в момента знаем как да вървим напред, да се организираме и да комуникираме по-добре едни с други.”, допълва Катрин Иванова.”